Forum Kimler Online
Go Back   Ezberim > İslam Dini Bölümü > Dini Bilgiler
Kayıt ol Forumları Okundu Kabul Et


Mest üzerine mesh etmek

İslam Dini Bölümü kategorisinde ve Dini Bilgiler forumunda bulunan Mest üzerine mesh etmek konusunu görüntülemektesiniz.
mest üzerine mesh etmek mest giymek - mesat üzerine mesh edince abdest kabul olur mu - abdest ve mesh etmek ...





Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler
  #1  
Alt 04-02-2013, 00:10
 
Standart Mest üzerine mesh etmek

"Sponsorlu Bağlantılar"

 


mest üzerine mesh etmek
mest giymek - mesat üzerine mesh edince abdest kabul olur mu - abdest ve mesh etmek
1 - Soru: Ayağımıza giydiğimiz mestlerin üzerine meshettikten sonra mestlerden bir tekini çıkarsak, yalnız mest çıkan ayağı mı, yoksa her iki ayağı mı yıkayacağız?

Cevap: Her iki ayağın yeniden yıkanması gerekir.

2 - Soru: Çizmeye mest vermek caiz olur mu?

Cevap: Mestte aranılan şartlar çizmede de mevcut olduğu için üzerine mesh edilebilir.

3 - Soru: Bir mestde iki parmak, diğer mestte de bir veya iki parmak miktarı sökük bulunsa, bu mestlere mesh etmek caiz midir?

Cevap: Evet, caizdir. Bir mestte üç parmak miktarı sökük veya yırtık bulunması halinde mestler üzerine mesh caiz olmaz. Fakat iki mestin söktüğü toplama tabi tutulmaz.

4 - Soru: Bir kimse ayağına mest giyse ve üzerine de çorap geçirse, daha sonra çorabın üzerine mesh verse caiz olur mu?

Cevap: Bu caiz değildir. Çorabını çıkarıp mestin üzerine mesh etmesi gerekir.

5 - Soru: Mest üzerine giyilen çorap, çok ince olduğundan, çorap üzerine meshedilse, ıslaklık meste çıksa caiz midir?

Cevap: Mesele, cevaz yönünden ele alınacak olursa, çorap üzerine verilecek meshin yaşlığı aynen meste kadar ulaşır ise mesh caizdir. Bu haddi zatında çoraba değil, meste yapılmış bulunmaktadır. Fakat görenler üzerinde yanlış telakki ve tatbikata yol açmaması bakımından çorabı çıkarıp mest üzerine mesh etmelidir. Suyun alta geçmemesi ihtimal dahilindedir.

6 - Soru: Abdestli olarak giydiğimiz mesti, abdest bozulmadan önce çıkarsak abdest bozulur mu?

Cevap: Bozulmaz. Çünkü ilk alınan abdest bozulmamıştır.

7 - Soru: Mestler üzerine mesh ederken, ayağımızı yere dayamadan, yani kaldırmış halde iken mesh etsek bir mahzuru var mı?

Cevap: Ayağı yere basmak faydalı ise de şart değildir. Dikkat edilecek husus, farz olan mesihde el parmaklarının iç kısmının mestin üzerine oturmasıdır. Bu temin edilince ayak havada iken de meshedilebilir. Ancak, bu dini vecibeyi daha güzel eda edebilmek için ayağın yere basılmış olması uygun olur.

8 - Soru: Mest üzerine meshedebilmek için kaç şart vardır? Onları açıklar mısınız?

Cevap: Yedi şart vardır. Şöyle ki:

1- Mestler, ayağa abdest alındıktan sonra giyilmelidir.

2- Mestler; ayakları, yandaki topuklar da dahil olmak üzere, her taraftan örtülmüş olmalıdır.

3- Mestler ile en az bir fersah yürüyebilmek mümkün olmalıdır.

4- Mestlerin topuktan aşağıda kalan kısmında ayak parmaklarının küçüklerinden üç parmak miktarı delik, sökük ve yırtık bulunmamalıdır.

5- Mestler, ayakta bağlamaksızın duracak halde olmalıdır.

6- Mestler, dışarıdaki suyun hemen içine alacak, ayağa ulaştıracak durumda olmamalıdır.

7- Ayağın ön tarafından el parmağının en küçüğü ile en az üç parmak miktarı bir yer mevcut olmalıdır.

9 - Soru: Bir mestte ufak delikçikler bulunsa bunların meshe mani olması için ne kadar genişlikte olması lazımdır?

Cevap: Eğer bu delikler, çuvaldız girecek genişlikte ise toplanıp hesaba katılır. Ondan daha küçük olursa, dikiş deliği gibidir, hesaba katılmaz.

10 - Soru: Bir kimse mestin alt veya yan taraflarına mesh etse caiz ve sahih olur mu?

Cevap: Sahih olmaz. Zira meshin farzı her ayağın üst tarafına mesh edilmek suretiyle yerine gelir.

11 - Soru: Bir kimse bir ayağındaki mestinin üzerine dört parmak miktarı, diğer ayağındaki mestinin üzerine ise iki parmak miktarı mesh etse meshi caiz olur mu?

Cevap: Caiz olmaz. İki parmak miktarı meshettiği mestin üzerine üç parmağa tamamlayacak şekilde meshi yenilemek icap eder.

12 - Soru: Bir insan, mestinin üzerine yaş bir bez sürmüş olsa mesh yerine gelir mi?

Cevap: Evet, gelir. (Nimetü'l-İslam, Kitabü't-Taharet s. 163)

13 - Soru: Bir kimse mestinin üzerine, farz olan miktardaki yeri ıslatacak kadar su dökse ve fakat elini sürmüş olmasa mesh yerine gelmiş olur mu?

Cevap: Evet, olur.

14 - Soru: Bir kimse mesh etmeye ayak parmaklarının ucundan değil de, mestin koncundan başlayıp aşağıya doğru çekse meshi sahih olur mu?

Cevap: Meshi sahih ise de sünnete aykırı bir usul uygulamış olur.

15 - Soru: Bir kimse, mestin üzerine mesh ederken, el parmaklarını ayak parmaklarının ucuna gelecek şekilde koymayıp yan olarak koyup da mesh etse, meshi sahih olur mu?

Cevap: Meshi sahih olursa da sünnete aykırı hareket etmiş olur.

- Behce Fetvalarından: "(Giyilen) çarık, ayakların üzerini -topuklarına kadar- örterse (üzerine) mesh etmek caiz olur" (H.Ec. 1/6)

Açıklama: Ayağa giyilen bir şeyin üzerine mesh edebilmenin yedi şartı vardır. Bu şartların bulunmaması halinde, ayakkabı üzerine mesh caiz olmaz. Bu şartlardan biri, mestlerin, ayakları topuklarla birlikte her taraftan örtmüş bulunmasıdır. Bu şart bulununca, giyilen şeyin potin veya çizme, yahut çarık olsun üzerine mesh etmekte hiçbir engel yoktur.
Mehmed Emre







"Sponsorlu Bağlantılar"

 
"Sponsorlu Bağlantılar"



Cevapla

Hızlı Cevap
Mesajınız:
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın
Rastgele Soru

Seçenekler


Seçenekler


Benzer Konular
Varis Çorabı Üzerine Mesh Yapılabilirmi Varis Çorabı Üzerine Mesh Yapılabilirmi Varis Çorabı Üzerine Mesh Yapılabilir mi Varis hastalığından dolayı ayağa giyilmesi gereken özel çoraplar, kırık, çıkık üzerinde sargı hükmündendir. ...
Seferde mesh Seferde mesh Sual: Mestli kimse, abdestli olarak sefere çıksa, 3 günlük mesh müddeti ne zaman başlar? CEVAP Seferde abdest bozulduğu anda başlar. 3 gün devam eder.
Neşet Ertaş Adana'yı mest etti Neşet Ertaş Adana'yı mest etti Ünlü sanatçı, Seyhan ilçe Belediyesinin ramazan etkinlikleri kapsamında konser verdi. http://www.ensonhaber.com/images/news/100801.jpg Seyhan Belediyesinin...
Mest-Cadillac It's Friday night What's going on tonight I see her later on tonight But now it's time to roll This somber state is getting old Well I never do what I am told So now we're gonna roll And now...
Seferde mesh Seferde mesh Sual: Mestli kimse, abdestli olarak sefere çıksa, 3 günlük mesh müddeti ne zaman başlar? CEVAP Seferde abdest bozulduğu anda başlar. 3 gün devam eder.

 
Forum Stats
Üyeler: 65,675
Konular : 236,735
Mesajlar: 423,458
Şuan Sitemizde: 141

En Son Üye: gizem01

Sosyal Linkler
Lütfen Facebook Sayfamızı Beğenin



Twitter Butonları





Google+ Butonu



Lütfen Google+ Sayfamızı Çevrenize Ekleyin


Sponsorlu Bağlantılar







Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

DMCA.com

Sitemizde illegal paylaşım yasaktır.Sayfalarımızda bulunan içeriklerin telif haklarıyla ilgili bir şikayetiniz/sorunuz varsa bize ulaşmak için TIKLAYINIZ .
In this web site,illegal sharing is forbidden.If you have any problem/complaint about content's copyrights in our page,please click here to contact us.